Wyświetlanie wszystkich wyników: 37

Lizaki karmelowe

Skosztuj naszych wieloowocowych lizaków z karmelu

Prezentujemy najpopularniejszą wersję oferowanych przez nas lizaków – lizaki z karmelu. Oczywiście możecie je zamówić w wielu smakach (m.in.: bananowy, cytrynowy, jagodowy, truskawkowy, malinowy, rabarbarowy, cola,  tutti-frutti, mango). Zachęcamy do zamawiania!

Nie możesz jeść karmelowych lizaków słodzonych tradycyjnym cukrem?
Sprawdź nasze: lizaki bez cukru!


Czym różni się manufaktura lizaków od przemysłowej fabryki lizaków? Głównie tym, że w manufakturze pracuje kilka osób, które kochają swoją pracę :) Nie ma tu wielkich maszyn. Wszystkie lizaki karmelowe, które u nas powstają są robione ręcznie, a smak i konsystencję zawdzięczają przepisom na karmel pilnie strzeżonym przez właścicieli Krainy Słodkości :) Stosujemy tu wszelkie zasady najlepszych cukierników, a wszystko po to, by nasze lizaki karmelowe zachwyciły każdego łasucha.

Karmel - czym jest? Jak zrobić karmel?

Słony karmel, jabłka w karmelu, szyszki w karmelu, ozdoby z karmelu czy karmel do kawy każdy zna. Niemal każdy też uwielbia ten wspaniały smak. Dekoracje z karmelu często wykorzystywane są w cukiernictwie. Jednak choć każdy niemal na świecie zna ten charakterystyczny smak karmelu to nie wszyscy wiedzą, jak on powstaje. Czym jest w takim razie karmel? Jak zrobić karmel? Karmel to poddany obróbce termicznej cukier (czyli cukier podgrzany do wysokiej temperatury). Przepis na karmel jest bardzo prosty: w naczyniu o grubym spodzie należy podgrzać cukier z małą ilością wody. Należy poczekać aż do momentu rozpuszczenia się produktów. Proces roztapiania cukru zależy od ilości użytego składnika. Przy małej ilości w rondelku bardzo szybko pojawi się płynny karmel w kolorze brązowym. Należy pamiętać tylko o dwóch zasadach:
    1. nie mieszać wrzącego karmelu (bo utworzą się bańki powietrza)
    2. nie przesadzać z temperaturą, gdyż karmel może zrobić się gorzki.

Jak zrobić lizaki karmelowe?

Od karmelu do lizaków karmelowych jest już bardzo krótka droga. Płynny karmel wystarczy przelać do foremek i włożyć drewniany patyczek, a następnie odstawić do ostudzenia i stwardnienia karmelu. Lizaki przybiorą kształt foremki i z zatopionym patyczkiem będą świetną przekąską podczas domowych imprez. Lizaki karmelowe mogą mieć różne smaki za sprawą spożywczych dodatków smakowych. Warto wybierać tylko naturalne produkty. Na przykład sok z cytryny, pomarańczy, czy z arbuza. Kolor również można zmienić dzięki naturalnym barwnikom spożywczym jak na przykład sok z buraka czy jagód.

Lizaki karmelowe - ręcznie robione w Manufakturze Słodkości!

Jeżeli nie lubisz zabaw w kuchni to skuś się na nasze lizaki karmelowe ręcznie robione w Manufakturze Słodkości. Sprawdź jakie fantazyjne kształty potrafimy im nadać i jak pięknie mogą wyglądać w słodkich flower boxach, gdy przybiorą kształt różyczek. Nasze lizaki karmelowe w fantazyjnych kształtach możesz spróbować zrobić samodzielnie podczas warsztatów "Uklej swojego lizaka" . Mamy również propozycje dla diabetyków - zdrowe lizaki bez cukru, które robimy ze stewii, a które wyglądają identycznie jak lizaki karmelowe. Sprawdź wszystkie nasze kategorie słodyczy i wybierz coś dla siebie!