Lizaki karmelowe
Skosztuj naszych wieloowocowych lizaków z karmelu
Prezentujemy najpopularniejszą wersję oferowanych przez nas lizaków – lizaki z karmelu. Oczywiście możecie je zamówić w wielu smakach (m.in.: bananowy, cytrynowy, jagodowy, truskawkowy, malinowy, rabarbarowy, cola, tutti-frutti, mango). Zachęcamy do zamawiania!
Nie możesz jeść karmelowych lizaków słodzonych tradycyjnym cukrem?
Sprawdź nasze: lizaki bez cukru!
7,00 zł
6,50 zł
7,00 zł
6,50 zł
4,00 zł
6,00 zł
4,50 zł
4,00 zł
6,00 zł
4,00 zł
6,00 zł
4,50 zł
15,00 zł
4,00 zł
6,00 zł
6,00 zł
6,00 zł
6,50 zł
4,00 zł
6,00 zł
4,00 zł
6,00 zł
4,50 zł
4,00 zł
6,00 zł
7,00 zł
4,50 zł
6,50 zł
4,00 zł
6,00 zł
7,00 zł
4,00 zł
6,00 zł
7,00 zł
4,00 zł
6,00 zł
25,00 zł
Czym różni się manufaktura lizaków od przemysłowej fabryki lizaków? Głównie tym, że w manufakturze pracuje kilka osób, które kochają swoją pracę :) Nie ma tu wielkich maszyn. Wszystkie lizaki karmelowe, które u nas powstają są robione ręcznie, a smak i konsystencję zawdzięczają przepisom na karmel pilnie strzeżonym przez właścicieli Krainy Słodkości :) Stosujemy tu wszelkie zasady najlepszych cukierników, a wszystko po to, by nasze lizaki karmelowe zachwyciły każdego łasucha.
Karmel - czym jest? Jak zrobić karmel?
Słony karmel, jabłka w karmelu, szyszki w karmelu, ozdoby z karmelu czy karmel do kawy każdy zna. Niemal każdy też uwielbia ten wspaniały smak. Dekoracje z karmelu często wykorzystywane są w cukiernictwie. Jednak choć każdy niemal na świecie zna ten charakterystyczny smak karmelu to nie wszyscy wiedzą, jak on powstaje. Czym jest w takim razie karmel? Jak zrobić karmel? Karmel to poddany obróbce termicznej cukier (czyli cukier podgrzany do wysokiej temperatury). Przepis na karmel jest bardzo prosty: w naczyniu o grubym spodzie należy podgrzać cukier z małą ilością wody. Należy poczekać aż do momentu rozpuszczenia się produktów. Proces roztapiania cukru zależy od ilości użytego składnika. Przy małej ilości w rondelku bardzo szybko pojawi się płynny karmel w kolorze brązowym. Należy pamiętać tylko o dwóch zasadach:-
- nie mieszać wrzącego karmelu (bo utworzą się bańki powietrza)
- nie przesadzać z temperaturą, gdyż karmel może zrobić się gorzki.