Nieproszony gość
Cukier obecnie występuje w wielu produktach spożywczych i to nie tylko w słodyczach. Możemy go znaleźć między innymi w jogurtach, płatkach śniadaniowych, słonych przekąskach, napojach, gotowych sosach czy nawet w makaronie. Otacza nas na każdym kroku, a większość z nas nie jest nawet tego świadoma. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet i wybieranie produktów bez cukru lub jeśli to nieuniknione, z bardzo niewielką jego ilością.
Obecnie na rynku dostępne jest wiele alternatyw dla klasycznej czekolady naładowanej cukrem i innymi “ulepszaczami” smaku. Można znaleźć czekolady słodzone naturalnymi słodzikami takimi jak stewia, ksylitol, erytrytol czy maltitol. Wbrew powszechnym wyobrażeniom taka czekolada wcale nie musi być niedobra, nudna i bez smaku. Wręcz przeciwnie, w Krainie Słodkości czekolady bez cukru występują również w wielu smakach, z różnymi dodatkami takimi jak orzechy czy suszone owoce, a do tego także w najzdrowszej wersji ze zwiększoną ilością kakao. Jeśli z jakiegokolwiek powodu musisz ograniczać cukier w swojej diecie, a czekolada to Twoja pięta Achillesowa, zapoznaj się z jej właściwościami i przekonaj o jej niesamowitych właściwościach.
Czekolada odpowiednia dla diabetyków

Osoby chore na cukrzycę nie mają za dużego wyboru jeśli chodzi o słodycze. Muszą one bardzo uważać, ponieważ nadmierne spożywanie cukru może u nich skutkować podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, które niesie za sobą możliwość udaru mózgu, uszkodzenia układu nerwowego i wiele innych poważnych powikłań. Głównym czynnikiem wpływającym negatywnie na poziom cukru we krwi jest sacharoza, czyli podstawowy składnik wszechobecnego cukru białego. Brak jego obecności w czekoladach bez cukru sprawia, że są one bezpieczne dla osób z cukrzycą i pozwala im cieszyć się pysznym słodkim smakiem bez ryzyka. Jeśli szukasz więc słodkiego upominku dla znajomego diabetyka lub sam nim jesteś, koniecznie wypróbuj czekoladę bez cukru!
Zdrowe podejście
Czekolada ma mnóstwo swoich miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez choćby nawet jednej kostki tej słodkości. Zapominają oni często jednak o jej negatywnym wpływie na nasz organizm. Nadmierne spożywanie tradycyjnej czekolady z cukrem niesie za sobą negatywne skutki nie tylko w postaci nadprogramowych kilogramów, ale także może prowadzić do poważnych chorób. Dlatego ważne jest, aby dokładnie kontrolować ilości jakie jej spożywamy lub wybrać równie słodką wersję bez szkodliwego cukru. Ta druga opcja wydaje się więc bardziej trafnym wyborem dla każdego.