Którą czekoladę wybrać – białą czy ciemną?

Jakie korzyści przynosi jedzenie czekolady?

Jakie wyróżniamy czekolady?

Do niedawna wyróżnialiśmy zaledwie cztery podstawowe rodzaje czekolad. Ostatnio jednak pojawił się kolejny, nowy kolor, który powoli zyskuje swoją popularność wśród podniebień konsumentów. Z tego powodu, kupując aktualnie czekoladę, posiadamy wybór pomiędzy następującymi rodzajami:

  • gorzka – zawierająca przynajmniej 70% masy kakaowej, a oprócz tego: tłuszcz kakaowy, cukier, a czasem dodatkowo nieco wanilii,
  • deserowa – zawierająca 30-70% masy kakaowej, a oprócz tego: masło kakaowe, cukier i dodatki smakowe,
  • mleczna – zawierająca od 20 do 30% miazgi kakaowej,
  • biała – niezawierająca miazgi kakaowej, a sam tłuszcz kakaowy, cukier i mleko
  • rubinowa/różowa – wytwarzana ze sfermentowanych ziaren kakaowca, o lekko kwaśnym posmaku; innowacja ostatnich lat, która pojawiła się na rynku dopiero w 2017 roku.
Jakie wyróżniamy czekolady?
Jakie wyróżniamy czekolady?

Jaką czekoladę wybrać najlepiej?

Biorąc pod uwagę smak, można powiedzieć, że ile podniebień, tyle opinii! Czekolada biała najbardziej zasmakuje osobom, które lubią wysoki poziom słodyczy i oczekują, by przysmak był lekki i łatwo rozpływający się w ustach, ma jednak zupełnie inne walory smakowe od czekolad ciemnych. Czekolada gorzka zaskoczyć nas może lekką goryczą, który zwiększa się wraz z zawartością kakao. Dostarczy też naszemu organizmowi wielu korzystnych wartości odżywczych. Zasada tutaj jest prosta – im wyższa zawartość masy kakaowej, tym lepiej.

Do najczęściej wybieranych rodzajów czekolady należy jednak zdecydowanie mleczna. Ceniona jest za swoją słodycz, aksamitną teksturę i delikatny smak. Według badań, czekolada mleczna należy do ulubionych rodzajów przysmaków i jest najchętniej kupowana przez Polaków.

Czym się różni czekolada deserowa od gorzkiej?

Czekolada to jeden z tych smakołyków, które potrafią zachwycić praktycznie każdego. Jednakże, między jej różnymi odmianami istnieją subtelne, ale istotne różnice, które wpływają zarówno na smak, jak i zastosowanie w kuchni. Jedną z najważniejszych dylematów, przed jakimi stają koneserzy i amatorzy słodyczy, jest wybór między czekoladą deserową a gorzką, czyli ważne jest pytanie: „Czym się różni czekolada deserowa od gorzkiej?„. Oba rodzaje czekolad mają swoje wyznaczone miejsce w świecie kulinarnej przyjemności, ale co dokładnie odróżnia jedną od drugiej?

Czekolada deserowa i gorzka różnią się głównie:

  • składem,
  • proporcjami składników
  • oraz smakiem.

Czekolada deserowa zawiera zazwyczaj więcej cukru i mleka niż gorzka czekolada. Proporcje składników w czekoladzie deserowej są tak dobrane, aby uzyskać łagodniejszy smak i kremową konsystencję. Natomiast gorzka czekolada zawiera mniej cukru i większą ilość kakao, co nadaje jej intensywny, gorzki smak.

Ze względu na różnice w proporcjach składników, czekolada deserowa jest zazwyczaj słodsza i łagodniejsza w smaku niż gorzka czekolada. Jest doskonała do bezpośredniego spożycia, dodawania do deserów, a także do dekoracji i polewania. Z kolei gorzka czekolada charakteryzuje się bardziej wyraźnym, gorzkim smakiem, który doskonale komponuje się z bardziej intensywnymi smakami, takimi jak kawa czy owoce.

Gorzka czekolada zawiera zazwyczaj wyższą zawartość kakao niż czekolada deserowa, co przekłada się na jej zdrowsze właściwości. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i może mieć korzystny wpływ na zdrowie, dlatego gorzka czekolada jest często polecana jako zdrowsza alternatywa dla osób dbających o dietę i zdrowy tryb życia. Jednak ze względu na mniejszą zawartość cukru, gorzka czekolada może być uważana za bardziej wykwintną i wymagającą bardziej wyrobionego podniebienia.

Jakie korzyści przynosi jedzenie czekolady?

Najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie posiada czekolada gorzka, w której zawartość masy kakaowej przekracza 70%. W takiej czekoladzie możemy znaleźć wiele substancji dobroczynnych, takich jak: magnez, żelazo, białko, węglowodany, cynk, potas i nie tylko. Spożycie czekolady może zostać zatem porównane do zastrzyku sił – węglowodany błyskawicznie dodadzą nam energii, a magnez wspomoże układ nerwowy. Zauważono także istotny wpływ czekolady na poziom koncentracji i złagodzenie stresu, jak również poprawę nastroju i wspomożenie pracy mózgu. Można więc łatwo stwierdzić, że jedzenie czekolady mlecznej lub gorzkiej w odpowiedzialnej ilości stanowi połączenie przyjemnego z pożytecznym.

 

Jakie korzyści przynosi jedzenie czekolady?
Jakie korzyści przynosi jedzenie czekolady?

Rodzi się tutaj jednak kolejne pytanie – ile czekolady można w takim razie zjeść? Zaleca się spożywanie od 2 do 3 kostek ciemnej czekolady dziennie. Taka dawka zapewni nam odpowiednią ilość substancji odżywczych, a najważniejsze właściwości czekolady odkryjemy na własnym przykładzie.

Czy biała czekolada wciąż jest czekoladą?

W świecie słodyczy, kiedy rozmawiamy o czekoladzie, często pojawia się pytanie: czy biała czekolada naprawdę zasługuje na to miano? To zagadnienie stanowi przedmiot dyskusji wśród miłośników słodyczy i ekspertów od żywności od lat. Pomimo że biała czekolada zawiera składniki pochodzące z kakaowca, brak w niej tradycyjnej masy kakaowej, co prowokuje niejednolite opinie na temat jej statusu jako prawdziwej czekolady. Czy biała czekolada wciąż jest czekoladą?

Czekolada biała posiada zarówno zwolenników, co przeciwników – ze względu na to, że nie zawiera ona miazgi kakaowej, niektórzy nie uważają jej za czekoladę. Powstaje ona z połączenia:

  • masła kakaowego,
  • mleka
  • i cukru,

dzięki któremu mogła uzyskać jasny kolor i najsłodszy ze wszystkich rodzajów czekolad smak. Według jasno określonych praw i zasad znakowania, wyrób ten wciąż zaliczany jest jako rodzaj czekolady. Poza tym, nazewnictwo nie zdaje się grać tutaj dużej roli – najważniejsze jest to, by czekolada mogła cieszyć podniebienia i rozpieszczać nasze kubki smakowe, rozpływając się w ustach.