Jakie wyróżniamy czekolady?
Do niedawna wyróżnialiśmy zaledwie cztery podstawowe rodzaje czekolad. Ostatnio jednak pojawił się kolejny, nowy kolor, który powoli zyskuje swoją popularność wśród podniebień konsumentów. Z tego powodu, kupując aktualnie czekoladę, posiadamy wybór pomiędzy następującymi rodzajami:
- gorzka – zawierająca przynajmniej 70% masy kakaowej, a oprócz tego: tłuszcz kakaowy, cukier, a czasem dodatkowo nieco wanilii,
- deserowa – zawierająca 30-70% masy kakaowej, a oprócz tego: masło kakaowe, cukier i dodatki smakowe,
- mleczna – zawierająca od 20 do 30% miazgi kakaowej,
- biała – niezawierająca miazgi kakaowej, a sam tłuszcz kakaowy, cukier i mleko
- rubinowa/różowa – wytwarzana ze sfermentowanych ziaren kakaowca, o lekko kwaśnym posmaku; innowacja ostatnich lat, która pojawiła się na rynku dopiero w 2017 roku.
Jaką czekoladę wybrać najlepiej?
Biorąc pod uwagę smak, można powiedzieć, że ile podniebień, tyle opinii! Czekolada biała najbardziej zasmakuje osobom, które lubią wysoki poziom słodyczy i oczekują, by przysmak był lekki i łatwo rozpływający się w ustach, ma jednak zupełnie inne walory smakowe od czekolad ciemnych. Czekolada gorzka zaskoczyć nas może lekką goryczą, który zwiększa się wraz z zawartością kakao. Dostarczy też naszemu organizmowi wielu korzystnych wartości odżywczych. Zasada tutaj jest prosta – im wyższa zawartość masy kakaowej, tym lepiej.
Do najczęściej wybieranych rodzajów czekolady należy jednak zdecydowanie mleczna. Ceniona jest za swoją słodycz, aksamitną teksturę i delikatny smak. Według badań, czekolada mleczna należy do ulubionych rodzajów przysmaków i jest najchętniej kupowana przez Polaków.
Czym się różni czekolada deserowa od gorzkiej?
Czekolada to jeden z tych smakołyków, które potrafią zachwycić praktycznie każdego. Jednakże, między jej różnymi odmianami istnieją subtelne, ale istotne różnice, które wpływają zarówno na smak, jak i zastosowanie w kuchni. Jedną z najważniejszych dylematów, przed jakimi stają koneserzy i amatorzy słodyczy, jest wybór między czekoladą deserową a gorzką, czyli ważne jest pytanie: „Czym się różni czekolada deserowa od gorzkiej?„. Oba rodzaje czekolad mają swoje wyznaczone miejsce w świecie kulinarnej przyjemności, ale co dokładnie odróżnia jedną od drugiej?
Czekolada deserowa i gorzka różnią się głównie:
- składem,
- proporcjami składników
- oraz smakiem.
Czekolada deserowa zawiera zazwyczaj więcej cukru i mleka niż gorzka czekolada. Proporcje składników w czekoladzie deserowej są tak dobrane, aby uzyskać łagodniejszy smak i kremową konsystencję. Natomiast gorzka czekolada zawiera mniej cukru i większą ilość kakao, co nadaje jej intensywny, gorzki smak.
Gorzka czekolada zawiera zazwyczaj wyższą zawartość kakao niż czekolada deserowa, co przekłada się na jej zdrowsze właściwości. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze i może mieć korzystny wpływ na zdrowie, dlatego gorzka czekolada jest często polecana jako zdrowsza alternatywa dla osób dbających o dietę i zdrowy tryb życia. Jednak ze względu na mniejszą zawartość cukru, gorzka czekolada może być uważana za bardziej wykwintną i wymagającą bardziej wyrobionego podniebienia.
Jakie korzyści przynosi jedzenie czekolady?
Najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie posiada czekolada gorzka, w której zawartość masy kakaowej przekracza 70%. W takiej czekoladzie możemy znaleźć wiele substancji dobroczynnych, takich jak: magnez, żelazo, białko, węglowodany, cynk, potas i nie tylko. Spożycie czekolady może zostać zatem porównane do zastrzyku sił – węglowodany błyskawicznie dodadzą nam energii, a magnez wspomoże układ nerwowy. Zauważono także istotny wpływ czekolady na poziom koncentracji i złagodzenie stresu, jak również poprawę nastroju i wspomożenie pracy mózgu. Można więc łatwo stwierdzić, że jedzenie czekolady mlecznej lub gorzkiej w odpowiedzialnej ilości stanowi połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Rodzi się tutaj jednak kolejne pytanie – ile czekolady można w takim razie zjeść? Zaleca się spożywanie od 2 do 3 kostek ciemnej czekolady dziennie. Taka dawka zapewni nam odpowiednią ilość substancji odżywczych, a najważniejsze właściwości czekolady odkryjemy na własnym przykładzie.
Czy biała czekolada wciąż jest czekoladą?
W świecie słodyczy, kiedy rozmawiamy o czekoladzie, często pojawia się pytanie: czy biała czekolada naprawdę zasługuje na to miano? To zagadnienie stanowi przedmiot dyskusji wśród miłośników słodyczy i ekspertów od żywności od lat. Pomimo że biała czekolada zawiera składniki pochodzące z kakaowca, brak w niej tradycyjnej masy kakaowej, co prowokuje niejednolite opinie na temat jej statusu jako prawdziwej czekolady. Czy biała czekolada wciąż jest czekoladą?
Czekolada biała posiada zarówno zwolenników, co przeciwników – ze względu na to, że nie zawiera ona miazgi kakaowej, niektórzy nie uważają jej za czekoladę. Powstaje ona z połączenia:
- masła kakaowego,
- mleka
- i cukru,
dzięki któremu mogła uzyskać jasny kolor i najsłodszy ze wszystkich rodzajów czekolad smak. Według jasno określonych praw i zasad znakowania, wyrób ten wciąż zaliczany jest jako rodzaj czekolady. Poza tym, nazewnictwo nie zdaje się grać tutaj dużej roli – najważniejsze jest to, by czekolada mogła cieszyć podniebienia i rozpieszczać nasze kubki smakowe, rozpływając się w ustach.